به سایت مرکز تحقیقات حلال خوش آمدید.

ضوابط و مقررات مدون حلال در ایران و جهان

دین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین رسالت الهی، با تأسیس نظام مستقل اندیشگی در صحنه حیات انسانی ظاهر شد و با فرهنگی بالنده، نظامی نوین در عرصه زندگی فکری و اجتماعی انسان ها پدید آورد و امروز دین برگزیده حداقل یک سوم مردم جهان است. همانگونه که اسلام برای اداره زندگی اجتماعی انسان در حوزه سیاسی و اقتصادی و اعتقادی دارای برنامه است در حوزه فردی نیز برنامه های متعددی را تبیین کرده که آن رعایت معیار “حلال” در همه زمینه ها است.

 

حلال چیست

حلال، یک واژه عربی است و”به چیزی که مجاز است و چیزی که پذیرفته است گفته می شود” و به عبارتی، چیزی که برای انسان مجاز است.

حلال به عنوان معیاری از بهداشت و سلامت کالا و فعالیت ، عاملی برای توسعه مبادلات محصولات و خدمات در بین جوامع و کشورهای اسلامی و غیر اسلامی است. رعایت مقررات حلال به ویژه برای واردات محصولات به کشورهای اسلامی و مصرف جوامع مسلمان در کشورهای غیر اسلامی ضروری است، لذا در این راه، وظیفه حکومت های اسلامی است که با تدوین مقررات لازم، توسعه این نوع از تجارت را هموار کنند که این موضوع نیازمند، تدوین دستورالعمل های اختصاصی، آئین نامه ها و دستورهای شفاف خواهد بود.

 

مقررات و ضوابط حلال در جهان

موضوع حلال در تمام ادیان مورد توجه خواص بوده و هست و در دین مبین اسلام نیز بر اساس آیات الهی بسیاری از موارد به صورت صریح به مسلمانان تکلیف گردیده است و در طول زمان نیز بسته به شرایط روز توسط علمای دینی راهکارهای عملی برای اجرای این فرامین تبیین گردیده که در رساله های عملی علما در دسترس می باشد.

در سال ۱۹۹۷ برای اولین بار در سطح بین المللی مقررات غذای حلال مطرح و به صورت راهنما عمومی برای استفاده ی واژه ی حلال با شماره CAC/GL24-W70 منتشر گردید.

در سال ۲۰۰۴ ضوابط غذای حلال مالزی توسط دپارتمان توسعه ی اسلامی تدوین شد که با توجه به تفاوت های جزئی در مذاهب مختلف اسلامی با رعایت ضوابط و مقررات هر کشور و مذهب برای تسهیل در مراودات بین مسلمانان و کشورهای اسلامی تدوین مقررات جامع براساس مشترکات تمام مذاهب ، ضروری است که در انتها هر مذهب و کشوری نظارت های خاص خود را اعمال می نماید.

حوزه صنعت حلال به دو بخش محصولات و خدمات تقسیم می شود. بخش محصولات خود به دو زیربخش مواد غذایی و غیرغذا که شامل مواد آرایشی و دارویی، چرم و غیره و خدمات شامل بانکداری، توریسم، رسانه و سرگرمی می شود.

اگرچه هم اکنون فقط مقررات غذای حلال توسط OIC( سازمان همکاری اسلامی ) در اکتبر ۲۰۱۰ در استانبول ترکیه تدوین شده است، ولی این سازمان مبادرت به تهیه پیش نویس مقررات برای سایرحوزه ها برای پاسخ به تقاضای بازار جهانی کرده است.

 

مقررات در دسترس بین المللی درحال حاضر به شرح ذیل می باشد

 

: Codex alimentarius

General Guidelines for use of the term halal ( CAC/GL24-1997)l

Organisation of islamic cooperation

- OIC/SMIIC 1 - General Guideline on Halal food 2011

- OIC/SMIIC 2 - Guideline for bodies providing Halal certification 2011

- OIC/SMIIC 3 - Guideline for the Halal accredition bodyaccredition Halal certification Bodies 2011

- OIC/SMIIC 5 - Halal Cosmetics - General requirements 2018

 

قوانین و مقررات داخلی

- رساله عملی مراجع عظام تقلید

- قانون نظارت شرعی بر ذبح و صید ( مصوب ۱۳۸۷ )

- راهنمای عمومی - غذای حلال ( ISIRI12000 - مصوب ۱۳۸۸ )

- الزامات گردشگری حلال ( ISIRI19933 - مصوب ۱۳۹۴ )

 

 

اطلاعات تماس

دسترسی سریع

پیوندها

محصولات

آدرس : تهران - خیابان ولیعصر - بالاتر از میدان ولیعصر - کوچه دانش کیان - پلاک 24

تلفن : 88909033 - 021

اتوماسیون اداری

نقشه سایت

نمابر : 88890858 - 021

پست الکترونیک : info@halal.gov.ir

تالار گفتگو

ورود اعضا

موسسه موضوع شناسی احکام فقهی

© حقوق مادی و معنوی این پایگاه متعلق به مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران است.

همکاران بین المللی